04.07.20—01.01.30

Opening: 30.05.2020 – 06:37

Tentoonstelling

Olivier Goethals:
Spatial Intervention KHG03

Website placeholder expo2

Nieuw paviljoen: Spatial Intervention KHG03 (boven cinema, toegankelijk via brug vanuit KHG02)


KGH03
is een derde ruimtelijke interventie door kunstenaar en architect Olivier Goethals. Deze volgt op KHG#01, dat een nieuwe inkom en verschillende functionele ruimtes creëerde op het koor in de zaalkerk, en KHG#02, dat een cinema/lezingenzaal integreerde in de kop van de zaalkerk van Kunsthal Gent.

KHG#03 is een relatief klein paviljoen, een mini white cube waarbinnen nieuwe tentoonstellingen ontsnappen aan de complexe en monumentale architectuur van het klooster en de Endless Exhibition. Op die manier onderzoeken we verschillende vormen van tentoonstellen en maken we van Kunsthal Gent een gelaagd en complex geheel dat aanknopingspunten biedt voor verschillende partners.

“Kunsthal Gent zal altijd een bouwwerf zijn” is één van de citaten in de Gebruikershandleiding van Kunsthal Gent. In dialoog met het artistieke programma van Kunsthal Gent realiseert de Gentse kunstenaar en architect Olivier Goethals een reeks ruimtelijke ingrepen, die fungeren als nieuwe platformen binnen het bestaande gebouw. De ingrepen maken een veelzijdig gebruik van de ruimte mogelijk.

Spatial Intervention KHG01, een monumentale houten constructie van 3 verdiepingen, creëert nieuwe werk- en toonruimte en verlegt tevens de publieksingang van de Lange Steenstraat naar de Vrouwebroersstraat. De nieuwe ingang, die in gebruik werd genomen in januari 2019, biedt vanuit de straat een uitnodigend doorzicht naar de monumentale zaalkerk en vanaf hogere verdiepingen een spectaculair uitzicht op de ruimte en het getoonde werk.

Met Spatial Intervention KHG02, geopend in mei 2019, ontwierp Olivier Goethals een nieuwe film-en lezingenzaal voor Kunsthal Gent. De zaal is de uitvalsbasis van Art Cinema OFFoff en biedt ook ruimte aan activiteiten van Kunsthal Gent en partners.

Deze interventies werden gebouwd onder leiding van Tomas Lootens, productiecoördinator van Kunsthal Gent, met de hulp van een bouwteam van vrijwilligers (onder meer van Refu Interim, een Gentse organisatie die vluchtelingen helpt om werkervaring op te doen).

De ruimtelijke interventies veranderen het gebouw stapsgewijs tot haar nieuwe gedaante als ‘een stad van hedendaagse kunst’ waarin verschillende identiteiten samenkomen en op elkaar inspelen. De ingrepen van Olivier Goethals vormen de ruimtelijke drager voor de veranderingen.

Olivier Goethals
(1980, woont en werkt in Gent) studeerde architectuur en stedenbouw. Hij maakt zowel architecturale ingrepen als artistiek werk dat breed de verbanden onderzoekt tussen ruimte en bewustzijn. Olivier realiseerde ruimtelijke interventies en installaties voor plekken als Palais de Tokyo Paris, Z33 Hasselt, CIAP Hasselt, Extra City Antwerpen, Gallery Marion De Cannière Antwerpen, Be-Part Waregem, NUCLEO Gent, LUCA Gent, 019 Gent, ... Hij werkte 8 jaar als freelance projectarchitect bij De Vylder Vinck Taillieu en doceert sinds 2010 aan de KULeuven afdeling Architectuur. Hij was gastdocent bij o.a. RUGent faculteit Architectuur, LUCA Gent Experimenteel Atelier & ETH Zurich Faculteit Architectuur.